top of page

Blower Door tests - kāpēc tas ir nepieciešams?

Būvējot māju, visi it kā saprot jēdzienu, ka ēkai jābūt ar labu siltumizolāciju un hidroizolāciju. Ja celtnieks uzceļ māju ar tekošu jumtu, visiem uzreiz ir skaidrs, ka ar ēku kaut kas nav kārtībā. No otras puses, diemžēl tikai retais aizdomājas par ēkas gaisa necaurlaidības nozīmi. Galu galā nekontrolēta gaisa kustība caur ēkas čaulu nav tik skaidri saskatāma kā noplūduši griesti... Un ēkas īpašnieks nevarēs lepoties ar hermētisku māju tāpat kā ar dārgākajām itāļu flīzēm. ..


Tehniķis veic blower door testu, veic mērījumus pie uzstādītām dlower door ventilatora durvīm.

Ēkas hermētiskums ir ārkārtīgi svarīgs, ja vēlamies uzbūvēt energoefektīvu ēku. Nemaz nerunājot par CO2 emisiju samazināšanas mērķu sasniegšanu. Saskaņā ar dažādiem avotiem: 40% CO2 emisijas ir no ēkām. 70% no enerģijas ēkās teik patērēts apkurei un dzesēšanai. Citi pētījumi atklāj, ka 30-70% enerģijas, kas tiek izmantota ēku apsildīšanai vai dzesēšanai, tiek zaudēti tieši nekontrolētas gaisa noplūdes dēļ. Neblīvas ēkas nevar būt energoefektīvas!


Skaidrojošs grafiks ar faktiem par ēku radītajiem CO2 izmešiem un ēku enerģijas patēriņu

Blower Door tests ir testa metode, kas parāda gaisa noplūdes apjomu caur ēkas konstrukcijām pie noteiktas spiediena starpības iekštelpās pret atmosfēras spiedienu. Vienās no ārdurvīm tiek uzstādītas durvis ar ventilatoru, kur ventilators piegādā tādu gaisa plūsmu, lai uzturētu noteiktu pārbaudes spiedienu. Parasti šis spiediens sasniedz 50 Pa retināšanu vai pārspiedienu. Ventilators ir kalibrēts un, pamatojoties uz spiediena starpību un ventilatora griešanās ātrumu, tiek aprēķināta gaisa noplūde, kas visbiežāk tiek izteikta kā gaisa apmaiņas stundā pie pārbaudes spiediena. Izmantojot Blower Door testa metodi kopā ar termisko attēlveidošanu un dūmu ģeneratoru, var noteikt lielākās gaisa noplūžu vietas.


Grafiski attēlota māja ar tipiskajām gaisa noplūdes vietām, neblīvumiem konstrukcijā

Pirmkārt, energoefektivitāte. Pat ar ļoti biezu un efektīvu siltumizolāciju noplūžu dēļ tiks zaudēts daudz enerģijas. Atstājiet ledusskapja durvis vaļā un ievērojiet, ka tas nekad neizslēdzas – tas darbojas nepārtraukti, patērējot milzīgu enerģijas daudzumu. Temperatūras starpība apsildāmajās telpās rada tā saukto skursteņa efektu - siltāks gaiss vienmēr cenšas izlauzties augšdaļā, radot aukstā gaisa pieplūdumu ēkas apakšējā līmenī. Nekontrolēta gaisa apmaiņa, protams, notiek arī vēja ietekmē. Ir vispāratzīts, ka pārbaudes spiediens 50 Pa simulē vēja ietekmi pie 10 m/s vēja ātruma.


Otrkārt, ēku konstrukciju ilgmūžība. Mitrums galvenokārt pārvietojas tvaiku veidā ar gaisa plūsmām, nevis difūzijas veidā caur materiāliem.

Grafiski attēlots salīdzināta mitruma pārnese ēkās. Difūzijas un gaisa noplūdes mitruma pārnese process

Mūsu apstākļos- Baltijas valstīs, mitruma avots parasti ir telpās - izelpojam, strādājam virtuvē, mazgājamies, mazgājam veļu utt. - visas šīs darbības piesātina gaisu ar lielu ūdens daudzumu. Tas ir iemesls, kāpēc mēs uzstādam tvaika barjeru "siltajā pusē". Parasti mēs apmainam ar gaisu ar ventilācijas iekārtām. Bet, ja konstrukcijā ir noplūdes, pa kurām šis mitrais un siltais gaiss iekļūst konstrukcijā, pastāv augsts kondensāta risks uz vēsajām virsmām. Un tad jau slapjās konstrukcijas pašas kļūst par aukstuma tiltu, jo slapjā izolācija krasi zaudē savas īpašības. Šādās vietās bieži novērojami pelējuma un strukturālie bojājumi.


Treškārt, visi pārējie iemesli – hermētiskās ēkas ir klusākas, nav vieglu ceļu kukaiņiem, telpās neienāk ielas vai siltumizolācijas putekļi, un smakas neizplatās no dzīvokļa uz dzīvokli. Hermētiskā ēkā iespējams pareizi noregulēt apkures un ventilācijas sistēmas - to darbības režīmu minimāli ietekmē mainīgie laikapstākļi.


Uzstādīts blower door aprīkojums

Blower Door tests ļauj potenciālajam mājas pircējam pārliecināties par ēkas konstrukcijas kvalitāti – jo ciešāka ēka, jo lielāku uzmanību būvnieks ir pievērsis dažādu mezglu izbūvei – pareizi uzstādīti un kvalitatīvi logi, kvalitatīvi uzstādīta tvaika izolācija utt. Diemžēl bieži dzirdam stāstus, ka jaunbūve pat ne tuvu nesasniedz izvirzītos energoefektivitātes mērķus. Uz "papīra" viss izskatās lieliski, bet reālie ekspluatācijas energoefektivitātes rādītāji stipri atšķiras. Visbiežākais šāda scenārija iemesls ir tieši nekontrolēta gaisa noplūde. Tas skaidri parāda, ka gaisa necaurlaidības pārbaudei ir jābūt obligātai. Daudzas valstis jau ir ieviesušas prasību par obligātu ēku gaisa caurlaidības pārbaudi, kas liek būvēt kvalitatīvāk.


Ar daudziem būvniecības procesā iesaistītajiem speciālistiem - logu montāža, elektroinstalācija, ventilācija, apkures sistēma, siltumizolācijas ierīkošana, kanalizācijas izbūve, ūdensvada izbūve, apdares darbi - atbildība par ēkas hermētiskumu tiek dalīta. Un visur, kur ir dalīta atbildība, atbildības nav… līdz šim.


Mūsu uzņēmums piedāvā ēku blīvēšanas darbus ar revolucionāro AeroBarrier tehnoloģiju. Piedāvājam saviem klientiem ēkas gaisa necaurlaidības pārbaudi (Blower Door test), kā arī ēkas hermetizāciju. AeroBarrier novērš minējumus par to, kāds necaurlaidības līmenis tiks sasniegts. Garantēti!


Mēs aicinām jūs iepazīties ar AeroBarrier mūsu vietnē!


Silti sveicieni,

AirSealing.EU komanda,


SIA Line-X Baltic

Čuibes iela 7, Rīga, LV-1063

+371 27701135

bottom of page